Zajęcia kulinarne

Dzieci jedzące ciastka

W Niepublicznym Żłobku Akademia Smyka wspieramy nie tylko rozwój umysłowy i fizyczny, ale również zdolności poznawcze zmysłów: smaku, węchu, dotyku oraz wzroku. W tym celu regularnie organizujemy zajęcia kulinarne – dostosowując ich przebieg do wieku oraz umiejętności naszych podopiecznych.

Dzieci z pomocą cioć przygotowują pyszne i kolorowe posiłki, angażując się wyłącznie w bezpieczne i proste czynności, tj.:

  • mieszanie,
  • wałkowanie,
  • dekorowanie,
  • nasypywanie.

Dbamy nie tylko o bezpieczeństwo, ale również o aspekty higieniczne i zdrowotne. Do sporządzania potraw wykorzystujemy wyłącznie świeże, pochodzące ze sprawdzonych źródeł składniki.

 

Zajęcia kulinarne w żłobku. Jaki jest ich cel?

Celem prowadzonych przez nas zajęć kulinarnych jest nauczenie dzieci czerpania radości ze wspólnego przygotowywania posiłków. Umożliwiając maluszkom samodzielne dekorowanie oraz wykorzystywanie własnej inwencji i wyobraźni, nie tylko zachęcamy do uczestnictwa w zajęciach, ale przede wszystkim dostarczamy wiele radości i zabawy.

Podczas prowadzonych zajęć kulinarnych skupiamy się na promowaniu nawyków zdrowego odżywania oraz rozwoju sprawności manualnej i samodzielności.