Zajęcia kulinarne
W Niepublicznym Żłobku Akademia Smyka wspieramy nie tylko rozwój umysłowy i fizyczny, ale również zdolności poznawcze zmysłów: smaku, węchu, dotyku oraz wzroku. W tym celu regularnie organizujemy zajęcia kulinarne – dostosowując ich przebieg do wieku oraz umiejętności naszych podopiecznych.
Dzieci z pomocą cioć przygotowują pyszne i kolorowe posiłki, angażując się wyłącznie w bezpieczne i proste czynności, tj.:
- mieszanie,
- wałkowanie,
- dekorowanie,
- nasypywanie.
Dbamy nie tylko o bezpieczeństwo, ale również o aspekty higieniczne i zdrowotne. Do sporządzania potraw wykorzystujemy wyłącznie świeże, pochodzące ze sprawdzonych źródeł składniki.
Zajęcia kulinarne w żłobku. Jaki jest ich cel?
Celem prowadzonych przez nas zajęć kulinarnych jest nauczenie dzieci czerpania radości ze wspólnego przygotowywania posiłków. Umożliwiając maluszkom samodzielne dekorowanie oraz wykorzystywanie własnej inwencji i wyobraźni, nie tylko zachęcamy do uczestnictwa w zajęciach, ale przede wszystkim dostarczamy wiele radości i zabawy.
Podczas prowadzonych zajęć kulinarnych skupiamy się na promowaniu nawyków zdrowego odżywania oraz rozwoju sprawności manualnej i samodzielności.